Wat is een Pitchdeck?
Wat is een Pitchdeck?
Een pitchdeck is een visuele presentatie waarin de kerninformatie van een bedrijf wordt weergegeven. Het doel van een pitchdeck is om potentiële investeerders een helder en beknopt overzicht te geven van jouw onderneming, zodat ze snel kunnen inschatten of een investering in jouw bedrijf interessant voor hen is.
Vooral voor MKB-bedrijven kan een pitchdeck een essentieel hulpmiddel zijn om kapitaal aan te trekken en groei te realiseren. Maar wat maakt een pitchdeck zo belangrijk, en hoe stel je er een samen? In dit artikel geven wij aan hoe je een effectief pitchdeck creëert dat indruk maakt op jouw potentiële investeerders.
Definitie van een Pitchdeck
Een pitchdeck is geen uitgebreid businessplan; het is eerder een samenvatting van jouw bedrijf, strategie en plannen. Een pitchdeck is zeer belangrijk, het biedt investeerders immers een eerste indruk van jouw onderneming. Het bevat beknopte, visuele informatie over jouw bedrijfsvisie, marktanalyse, financiële data, de cap table van de onderneming en de benodigde investeringsbehoefte.
Maar waarom is een pitchdeck zo belangrijk?
• Tijd is kostbaar: Investeerders nemen vaak maar enkele minuten om een pitchdeck door te nemen. Daarom moet je boodschap, bondig, helder en overtuigend zijn.
• Eerste indruk: Een goed pitchdeck kan deuren openen voor verdere gesprekken.
Het Doel van een Pitchdeck
Een pitchdeck helpt ondernemers op meerdere manieren:
1. Communiceren van je visie: Een pitchdeck laat investeerders zien waar je bedrijf voor staat en waar het naartoe gaat.
2. Overtuigen van investeerders: Het biedt harde feiten en emotionele overtuigingskracht om investeerders aan tafel te krijgen voor een initiële kennismaking.
3. Focus aanbrengen: Door je ideeën te structureren, krijg je meer grip op je bedrijfsstrategie.
Een goed pitchdeck maakt het verschil tussen een kennismaking met een nieuwsgierige investeerder en een “nee”, of wellicht helemaal geen reactie.
Structuur van een Pitchdeck
De structuur van een pitchdeck kan variëren, maar bevat doorgaans de volgende onderdelen:
1. Introductie en Bedrijfsvisie
Begin met een sterke introductie. Gebruik een pakkende titel, je bedrijfsnaam, en een korte beschrijving van wat je doet. Leg daarnaast uit wat jouw missie en visie zijn.
2. Probleem en Oplossing
Beschrijf het probleem dat je oplost en waarom dat relevant is. Presenteer vervolgens jouw oplossing en leg uit waarom deze uniek is.
3. Marktanalyse
Laat zien hoe groot de markt is waarin je actief bent en welke kansen er zijn. Gebruik concrete cijfers om je verhaal kracht bij te zetten. Maak gebruik van de Total Addressable market, (TAM), Serviceable available market (SAM) en Serviceable Obtainable market (SOM). Laat ook zien welke partijen er reeds aanwezig zijn en hoe jouw bedrijf zich differentieert ten opzichte van de concurrenten.
4. Businessmodel
Toon aan hoe je bedrijf geld verdient en wat de belangrijkste inkomstenstromen zijn. Heb je bijvoorbeeld een recurring businessmodel met langlopende abonnementen, of werk je op projectbasis met deelfacturatie?
5. Team en Expertise
Investeerders investeren niet alleen in ideeën, maar ook in mensen. Stel je team kort voor en benadruk hun unieke vaardigheden. Deze paragraaf in je pitchdeck is een van de belangrijkste. Zorg dat je veel zorg steekt in het aantrekken van de juiste mensen voor je team.
6. Financiële Overzichten
Zorg voor een overzicht van je financiële prestaties en groeiprognoses. Voeg grafieken toe om de informatie visueel aantrekkelijk te maken. Geef de belangrijkste kerncijfers, zoals omzet, EBITDA, maar ook de customer acquistion costs (CAC), of life time value (LTV) van een klant.
7. Investeringsvraag
Sluit af met een duidelijke investeringsvraag: hoeveel geld heb je nodig en waarvoor ga je het gebruiken? Geef daarnaast ook aan waar jij en je onderneming behoefte aan hebben naast het geld dat je wilt ophalen. Probeer weg te blijven van containerbegrippen als “kennis en netwerk”, maar wees specifiek. Hiermee spreek je de investeerder direct aan op de competenties die ze kunnen bieden.
Waarom is een Pitchdeck Cruciaal voor MKB’ers?
Voor MKB-ondernemers is een pitchdeck vaak minder vanzelfsprekend dan voor startups. Toch is het net zo belangrijk. Het maakt jouw groeiplannen inzichtelijk en laat zien dat je goed voorbereid bent. Daarnaast helpt het je om professioneel over te komen en vertrouwen op te bouwen bij potentiële investeerders.
Zorg dat je je pitchdeck aanpast aan de partij die je aanschrijft. Dit kost tijd, maar levert je wel meer gesprekken op dan een generiek pitchdeck toezenden.
Veelgestelde vragen over Pitchdecks
1. Wat is de ideale lengte van een pitchdeck?
Een pitchdeck bestaat meestal uit 10 tot 20 slides. Kort, krachtig en to the point. Het is een kunst om de juiste informatie in een beperkte presentatie te krijgen.
2. Moet een pitchdeck altijd financiële data bevatten?
Ja, financiële overzichten en prognoses zijn essentieel om investeerders vertrouwen te geven.
3. Hoe kun je een pitchdeck personaliseren?
Stem de inhoud en toon af op de interesses en focus van de investeerder. Geef bijvoorbeeld een andere prognose bij een investeerder dan bij een financier die vreemd vermogen verstrekt.
4. Wat is het verschil tussen een pitchdeck en een businessplan?
Een pitchdeck is een beknopte presentatie, terwijl een businessplan een diepgaande analyse biedt.
5. Hoe maak je een pitchdeck visueel aantrekkelijk?
Gebruik professionele sjablonen, grafieken, en afbeeldingen om je boodschap visueel te ondersteunen. Zorg er dus altijd voor dat het pitchdeck er “picobello” uitziet zonder spelfouten.
Conclusie: Het belang van een Pitchdeck
Een pitchdeck is een krachtig instrument voor ondernemers die op zoek zijn naar investeringen. Het is immers een eerste kennismaking met jouw bedrijf.
Het helpt je om jouw bedrijf helder te presenteren en investeerders te overtuigen. Door een goed gestructureerd en visueel aantrekkelijk pitchdeck te maken, vergroot je de kans op succes aanzienlijk.
Ben je klaar om investeerders te overtuigen met jouw pitchdeck? Hopelijk hebben we je enkele handvatten gegeven om een sterk pitchdeck te bouwen. Mocht je daar onze hulp bij nodig hebben, schroom dan niet om ons te contacten!